Det finns en stor chans att du som läser detta inte skulle kunna göra det om det inte var för Hedy Lamarr. Men låt oss återkomma till detta lite senare och istället ta det från början.
Hedy Lamarr, eller Hedwig Eva Maria Kiesler, som var hennes riktiga namn, föddes i Wien 1914, bara några månader in i ”Kriget som skulle få slut på alla krig”. Hon var det enda barnet till en mor som var pianist och en far som var bankdirektör. Båda hennes föräldrar kom från judisk släkt men då modern hade konverterat till kristendom kom Hedy att växa upp som katolik.
En talangfull skådespelerska
Redan tidigt såg människor i hennes omgivning att hon hade en naturlig talang för skådespeleri. I början på 1920-talet kom Hedy att hamna i Berlin där hon fick en utbildning inom teatern. Det dröjde dock inte länge innan hon återvände till Wien och börja jobba inom den nu blomstrande filmindustrin. Efter att ha jobbat bakom kameran fick hon en möjlighet att ta steget fram och ställa sig i strålkastarljuset.
Genombrottet kom 1933 i filmen Extas. Hedy var nu 18 år och hon kom att spela rollen som ung försummad fru. Men det var ett kontroversiellt genombrott då filmen bland annat innehöll nakenscener, en av de första att göra det. Dock var detta inget som Hedy var medveten om innan och hon blev både upprörd och desillusionerad av upplevelsen.Hedy kom istället att ta sig tillbaka till teatern och det var där hon mötte sin första man, Friedrich Mandl. Han var en rik vapenhandlare och när de gifte sig protesterade Hedys föräldrar starkt. Mandl sålde bland annat vapen till Italien och deras diktator Mussolini. I brev som Hedy skall ha skrivit berättar hon att både Mussolini och Hitler kom på fester hos hennes man.
Mandl var väldigt kontrollerade och hade med sig sin fru nästan överallt. Bland annat möten som handlade om vapen och utveckling av dessa. Under alla dessa möten satt Hedy och samlade på sig allt mer kunskap, något som skulle komma att förändra hennes liv några år senare. 1937 hade hon fått nog av sin kontrollerande man och med enbart sin juveler som någon egendom att prata om, tog hon sig till Paris och en båt med riktning USA. När hon steg i land hade hon redan ett färdigt filmkontrakt med den största filmstudion i Hollywood, MGM. Hon fick snabbt epitetet ”Den vackraste kvinnan i världen” men till skillnad från de flesta andra i hennes bransch föredrog hon livet hemma framför storslagna fester och andra tillställningar i Drömmarnas stad. Det var i hennes hem hon kunde ägna sig åt sitt stora intressen, att uppfinna saker.
Kriget kommer
När Andra världskriget bröt ut var det självklart för Hedy att kämpa mot nazisterna. Det bästa sättet att göra det var genom att uppfinna något som skulle kunna hjälpa till i kriget. Tillsammans med George Antheil, en kompositör, tog Hedy sig an utmaningen att göra torpeder mer träffsäkra.
På den här tiden styrdes många torpeder av en radiosignal som gick på en specifik frekvens. Den var dock möjlighet att störa ut och gjorde att torpeder missade sitt mål. Lösningen som Hedy och George kom på var att använda en signal som hoppade mellan olika frekvenser. De fick patent på tekniken men den kom aldrig att användas under kriget. Då det var krig kom patentet, och uppfinningen, att hållas hemligt i flera år. De kom aldrig heller själva att tjäna några pengar på deras teknik. Den amerikanska flottan fick patentet av dem. På 1980-talet släpptes hemligstämplingen av patent och flera företag började nu använda tekniken. Idag finns det i mobiltelefoner, bluetooth och inte minst wi-fi
Arvet efter Hedy
Från 50-talet och framåt kom Hedy att leva en tillbakadragen tillvaro. Få visste om hennes ”andra liv” som uppfinnare och det kollektiva minnet av henne kom att bli det av en skådespelerska vars höjd var under 50-talet i filmer som till exempel Samson och Delilah. Men i takt med att tekniken utvecklades på 80- och 90-talet kom fler och fler att upptäcka Hedys bidrag till den moderna tekniken. 1997, tre år innan hennes död, fick hon utmärkelsen Pioneer Award av EFF (Electronic Frontier Foundation). Hennes kommentar när hon fick höra detta var:
”It’s about time.”
Detta för oss tillbaks till början av vår text. Hedy Lamarr var en kvinna som har gjort ett stort avtryck i vår värld. Som skådespelerska finns hon hyllad på Hollywood Walk of Fame. Som uppfinnare är hon sedan 2014 invald i National Inventors Hall of Fame.
Så nästa gång du kopplar upp din mobil mot en bluetoothhögtalare, skänk då en tanke till Hedy Lamarr. En av vår moderna tids arkitekter.
Länkar
https://www.youtube.com/watch?v=5QypXkeEe_Q