För dagens lucka stannar vi kvar i Afrika men flyttar oss från Etiopien till Madagaskar. Där föddes nämligen Gisèle Rabesahala som skulle komma att bli en pionjär inom flera områden.
Vem var hon?
Gisèle föddes 1929 på Madagaskar som vid denna tid var en fransk koloni. En av hennes stora drömmar som barn var att bli nunna och den religiösa övertygelse som hon bar på skulle komma att forma mycket av hennes liv. Inte minst påverkade det stort hennes självbild. Gisèle såg sig som en försvarare av de oskyldiga och hon återkom ofta till detta när hon skulle ta viktiga beslut i sitt liv. Dock skulle livet som nunna aldrig bli av. Efter sin utbildning, något som var ovanligt för kvinnor på Madagaskar, kom hon i stället att bli sekreterare.
Gisèle tillbringade större delen av sin barndom utomlands på flera andra platser, bland annat Mali, Frankrike och Tunisien. Orsaken bakom resandet under de unga åren var att hennes far tjänstgjorde i den franska armén och det var först när han dog 1942 som Gisèle kom att flytta tillbaka till Madagaskar.
Redan tidigt kom Gisèle i kontakt med politiken. Som 17-åring började hon arbeta som sekreterare åt partiet MDRM, ett parti vars mål var att få Madagaskar självständigt från Frankrike. Hon kom även att starta en egen tidning, Imongo Vaovao, som tydligt arbetade för självständighet. Tack vare tidningen och sina olika framträdanden blev hon mer och mer uppmärksammad i Madagaskar. Genom detta blev Gisèle, som 29-åring, den första kvinnan från Madagaskar att väljas in i landets riksdag 1958. 18 år senare skulle hon också komma att bli den första kvinnan att utnämnas till minister. Gisèle skulle komma att verka inom den politiska världen ända fram till sin död 2011.
Arvet efter Gisèle
Under hela sitt liv kämpade Gisèle för frihet och mänskliga rättigheter, inte minst för kvinnor och barn. Hon skapade bland annat organisationen Fifanampiana Malagasy som har hjälpt, och fortsätter att hjälpa, fattiga i Madagaskar.
Mellan 1991 och 2009 var det en lång period av osäkerhet på Madagaskar. Protester och demonstrationer, ibland blodiga, riskerade att slita sönder landet. Men Gisèle lyckades ena landet genom att uppmuntra till dialog mellan de parter som var indragna i konflikt.
Men det är som frihetskämpe hon är mest känd. Gisèle nöjde sig dock inte bara med att kämpa för sitt eget lands självständighet. Hon var också en förkämpe för hela den afrikanska kontinenten och även för Vietnam under 60-talet. När Gisèle dog, dagen efter landet hade firat 50 år som självständig stat, beskrev tidningarna henne som ”Moder Mod, nationens moder”.
Läs mer:
http://en.unesco.org/womeninafrica/gis%C3%A8le-rabesahala/comic
http://en.unesco.org/womeninafrica/gis%C3%A8le-rabesahala/pedagogical-unit/2
16 december – Gisèle Rabesahala
https://t.co/oUtTPJvgEj
Sextonde luckan i julkalendern “24 kvinnor i historien”